O firmă de taxi din Chișinău și-a înmulţit clienţii vorbind româneşte

27 februarie 2013


O companie de taxi din Chişinău şi-a înmulţit clienţii datorită faptului că angajaţii săi vorbesc româneşte cu clienţii lor

Susţin că formează prima companie de taxi din Republica Moldova care utilizează limba română în discuţiile cu clienţii săi. Însă mai este încă mult de lucru pentru că majoritatea angajaţilor din acest domeniu sunt vorbitori de rusă şi nimeni nu le-a solicitat până acum să înveţe româna. În plus, în Chişinău există programe de operare doar în rusă copiate de la companiile de taxi din Rusia sau Ucraina.

„Un pasager mi-a plătit cu 20 de lei mai mult pentru că am vorbit cu el doar româneşte”, afirmă Igor, taximetrist din Chişinău. Bărbatul îmi spune că atunci când a fost angajat, în cadrul companiei se vorbea mai mult ruseşte, însă ulterior a început să se vorbească şi româneşte. „Avem clienţi care sunt mulţumiţi. Cu cei care nu vorbesc româneşte vorbim ruseşte. Unii colegi vorbesc chiar engleza şi greaca”, spune angajatul.

Bacşiş pentru limba română

Şi Olga, operatoare, confirmă că la început în cadrul companiei se vorbea mai mult ruseşte. „Din toamna anului 2012 administraţia a solicitat să utilizăm doar limba română. A fost dificil pentru că a trebuit să învăţăm termenii de specialitate. Toată lumea era obişnuită cu terminologia rusă, însă cine a vrut a învăţat. Unele persoane au ales să plece”, îmi spune tânăra în timp ce ridică receptorul pentru a răspunde unui apel.

Ion Gâscă, directorul companiei, declară că, la început, se vorbea mai mult ruseşte, deoarece operatoarele aveau experienţa altor companii. „Încet-încet însă, am selectat angajaţi care vorbesc limba română şi i-am instruit, nu era uşor să utilizeze terminologia corectă. M-am inspirat de pe site-urile companiilor româneşti”, ne mai spună directorul.

Au început să înveţe româna

Omul de afaceri recunoaşte că nu i-a fost uşor: „Era mai complicat, mai ales pentru cei care nu vorbeau deloc româneşte. Dar au început să înveţe, le-am dat răgaz două–trei săptămâni. Angajăm şi românofoni, dar le solicităm să ştie şi româneşte. Nimeni nu are pretenţii, încet-încet învaţă”.

Acest fapt n-a redus numărul clienţilor, „dimpotrivă, unii, când au auzit că operatoarele vorbesc doar româneşte, au devenit clienţi fideli. Luna februarie este o perioadă grea pentru companiile de taxi, noi, în schimb, avem multe solicitări. Au ales serviciul nostru deputaţi, scriitori, interpreţi de operă etc.”, spune mândru administratorul.

Ion Gâscă mai susţine că maşinile lor au un design deosebit: „E exact ca al taxiurilor din Londra. Avem şi uniformă pentru cei 45–50 de taximetrişti. Acum, în perioada rece, au cerut să nu le poarte, dar cum se va încălzi, îi veţi vedea în uniformele lor”.

Sistem de operare în rusă

Cu toate acestea, încă nu toate lucrurile sunt puse la punct. Operatoarele folosesc un program de operare rusesc. „Toate programele de operare din Republica Moldova sunt în limba rusă. Nu este problema noastră, ci a programatorilor, ei copiază programele din Ucraina şi Rusia. Nu e dificil de elaborat un program de operare în română, dar nu s-a solicitat. În Chişinău funcţionează 40 de companii de taxi din care numai una foloseşte limba română, restul folosesc rusa, de aceea nu vor face un program doar pentru noi”, explică Ion Gâscă.

În acelaşi timp, directorul ne mai spune că este greşită opinia că limba rusă este mai solicitată, deoarece 70% din locuitorii capitalei sunt românofoni. „Pur şi simplu, sunt oameni care nu vor nici după 20 de ani să înveţe limba româna”, susţine administratorul companiei care face astăzi un an de activitate.

Concurenţă neloială

Administratorul opinează că legislaţia lingvistică ar trebui să fie mai strictă, iar amenzile mai mari, „doar aşa vom reuşi să introducem româna în taximetrie. E plăcut atunci când urci în maşină şi eşti salutat în limba acestui stat. Pasagerii înţeleg că sunt în R. Moldova, nu în altă parte”. În plus, omul de afaceri şi-ar dori, în principal, concurenţă loială: „Sunt companii ai căror şoferi nu lucrează oficial şi taximetrişti ce nu achită taxele la stat”.

Marina LIŢA
sursa: jurnal.md

1 comentarii:

Anonim spunea...

Tot asa si la mai mare !!!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: