50% dintre bursierii basarabeni în România își abandonează studiile

21 ianuarie 2012
Aproape jumătate dintre studenţii basarabeni care primesc burse de la statul român nu îşi finalizează studiile, transmite Centrul Român de Politici Europene. Acesta va lansa pe 31 ianuarie studiul „Bune intenții și coșmar birocratic - Paradoxul burselor acordate de statul român studenților moldoveni”, potrivit Radio Chișinău.

Potrivit studiului, doar 56% dintre bursierii basarabeni în România obţin diplomă de studii universitare sau post-universitare. Potrivit autoarei studiului, Claudia Silaghi, o rată de abandon de 44% ar trebui să constituie un semnal de alarmă că politica de acordare a burselor eşuează.

Analiza politicii româneşti de acordare a burselor se bazează pe cereri de informatii publice adresate universităților de stat, interviuri de profunzime și un sondaj online printre bursierii din Republica Moldova care studiază în Romania.
Studiul recomandă o reformă a politicii româneşti de acordare a burselor pentru studenţii din Republica Moldova.
ARENA reamintește că statul român acordă anual burse pentru studenții basarabeni care doresc să-și continue studiile în România. În anul 2011, România a oferit 5000 de burse pentru elevi și studenți.


sursa: arena.md

2 comentarii:

Anonim spunea...

Prostii..ce vreti voi daca generatiile care vin la studii sunt "moarte" spiritual si intelectual..foarte multi din proaspetii absolventi au fost "educati" de bunici, matuse si unchi in lipsa parintilor..li se ofera camin..bursa si studii..intr un volum pe care statul moldovean nici nu-l ofera..iar ei ajung aici si se apuca sa ne faca cunoscuti intregii lumi (beau, fac contraventii..tinerii ar trebui sa fie recunoscatori ca li se ofera o sansa in viata de a studia..ceea ce cred eu e cel mai important in viata..sa obtii niste studii ca lumea..cine pica aici? cine sunt cei 44%? eu cred ca sunt cei care daca era URSS maxim faceau o scoala profesionala (de meserii) si ajungeau sudori, instalatori sau cizmari..repet maxim..in cele mai multe din cazuri ii pastea armata i sapa pe deal..acum insa aceasta "casta" obtine burse gratis..pe baza "bacului" cumparat cu "banca de jin"..credeti ma stiu foarte bine situatia..stau in romania de ceva timp..am facut ai liceu, facultate si rezidentiat..insumand 15 ani..am vazut sute de "reprezentanti notorii" ai poporului moldav..care ne fac de rusine si in continuare creeaza o basarabofobie daca as putea sa zic asa..prin tot comportamentul lor si lipsa de cultura si cei elementari 7 ani de acasa..asa ca eu cred ca statul roman ar trebui sa faca o selectie mult mai riguroasa si sa nu arunce bani din buget aiurea..pentru tentative din start esuate de a educa si civiliza badarani...

Anonim spunea...

Multi sunt entuziasmati de ideea studierii in Europa cica perspective,diploma europeana,aspiratii etc ceea ce pare la prima vedere ceva minunat,insa alta de fapt este situatia atunci cand ajung de fapt acolo.Am multi prieteni care studiaza atat Iasi,cluj si Bucuresti si toti recunosc ca au avut asteptari mult mai mari.Tot la ce se vor rezuma sunt obtinerea cetateniilor romane care le vor oferi posibilitatea sa poata pleca in afara,adica in UE caci Romania ramane din paxate nevoiasa Uniunii Europene.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: