Spectacole de excepţie la încheierea caravanei Festivalului de Cultură Românească ”Serbia 2011”, în Timoc

27 septembrie 2011

După un spectacol exploziv la Petrovăţ, unde peste 200 de români/vlahi au cântat şi jucat împreună cu oaspeţii din România, sâmbătă, la Bor, a avut loc spectacolul de închidere al caravanei Festivalului Culturii Române "Serbia 2011", organizat de ICR prin Direcţia Români din Afara Ţării şi Asociaţia "Ariadnae Filum" în Timoc, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Dupa discursurile tinute de Presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Senatul Romaniei, senatorul Viorel Badea, de Parintele Boian Alexandrovic si de presedintele asociatiei "Ariadnae Filum", Zavisa Jurj, in care romanii/ vlahii din Timoc au fost indemnati sa se declare la viitorul recensamant ceea ce sunt si sa pastreze identitatea si limba romaneasca, discursuri primite cu aplauze, a inceput spectacolul.
Spectacole de excepţie la încheierea caravanei Festivalului de Cultură Românească “Serbia 2011”, în Timoc
Concertul a fost deschis de talentatele ansamblurile folclorice din localitatile Bucia si Slatina din Timoc si de interpreta de muzica populara Iala Marinovici, care imbracati in costumele traditionale ale romanilor timoceni au incantat pe cei circa 300 de spectatori cu dansuri si cantece vechi romanesti.
Spectacole de excepţie la încheierea caravanei Festivalului de Cultură Românească “Serbia 2011”, în Timoc
Au intrat in scena apoi oaspetii veniti din Romania, Orchestra de Muzica Populara a Radiodifuziunii Romane (dirijor Adrian Grigoras) care a acompaniat grupul Ciuleandra din jud. Prahova (coordonata de dr. Maria Tanase Marin) si grupul Rapsozii Oltului, cu totii pentru prima data la romanii din Timoc.
Maestria orchestrei dar mai ales evolutia spectaculoasa a fetelor din grupul "Ciuleandra" si a interpretei Maria Tanase Marin, a ridicat sala in picioare facandu-i pe cei 300 de romani/vlahi din sala sa vibreze la fiecare melodie sau joc romanesc.
Spectacolul s-a incheiat in ropote de aplauze si cu promisiune ferma a artistilor din Romania de a reveni la Bor.
Au mai fost prezenti la spectacol o delegatie a romanilor din Voivodina condusa de Stefan Mihailov, dr. Pedrag Balasevic, presedintele Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia, preotii Bisericii Ortodoxe Romane din Timoc, mass-media locala si corespondenti ai presei centrale sarbe.
Dealtfel una din televiziunile locale va retransmite spectacolul in una din zilele urmatoare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: