67 de ani de la încheierea operaţiunii Iaşi - Chişinău

24 august 2011

67 de ani de la încheierea operaţiunii Iaşi-Chişinău
Astăzi se împlinesc 67 de ani de la încheierea operaţiunii Iaşi-Chişinău, când armata sovietică a învins trupele germano-române. Cu ocazia „eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă”, președintele interimar, Marian Lupu, a depus flori la Complexul Memorial „Eternitate” din Capitală și la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, anunță serviciul de presă al Președinției.

Tot astăzi, la Complexul „Eternitate” a depus flori liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Valerii Kuzmin și veteranii celui de-al doilea Război Mondial. 

Operaţiunea „Iaşi-Chişinău” s-a încheiat cu modificarea liniei frontului, soldată cu ieşirea României din război (23 august 1944) de partea Axei şi trecerea ulterioră de partea Aliaţilor.  În timpul operațiunii au decedat peste 200 de mii de soldați germani și cca 13 mii de ostași sovietici. În cinstea ultimilor, guvernarea comunistă a inaugurat complexul memorial „Capul de Pod Şerpeni”, acolo unde acum 67 de ani au decedat peste 11 mii de militari ai Armatei Roșii.

Bătălia de la Șerpeni din august 1944 a reprezentat una din cele mai sângeroase lupte date pe parcursul pregătirii și desfășurării Operațiunii Iași-Chișinau. 

Sursa: UNIMEDIA

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: