23 iulie 1484: Baiazid începe lupta pentru Cetatea Albă

24 iulie 2011

In vara anului 1484, o armata turca de circa 100 000 de oameni, sustinuta de artelerie si o flota de 100 corabii, a trecut frontiera Tarii Moldovei.

Cetatea Alba ocupa 9 ha. Configuratia ei a devenit complicata dupa efectuarea tuturor lucrarilor (ordonate de domnitorul Stefan cel Mare), marind cu mult eficacitatea artileriei utilizate. Din interior, peretii erau sprijiniti de un val inalt de pietre si pamant batatorit, avand grosime de 4-6 m. Partea de sus a valului servea ca teren de plasare si incarcare a tunurilor.

Cronicarul turc Sa’adeddin mentiona ca timp de mai multi ani au fost sapate santuri atat de adanci, incat era imposibil sa ajungi la fund. Asik-pasa-zade relata ca la saparea santului s-a lucrat timp de 30 de ani. Cetatea Alba era inzestrata cu armament divers.

Dupa venirea lui Stefan cel Mare la domnie, parcalab a fost numit unchiul sau Vlaicu (frate cu Oltea, mama domnitorului). Printre parcalabi numiti la Cetatea Alba a fost si Duma, varul lui Stefan cel Mare. Parcalabii Cetatii Albe faceau parte din sfatul domnesc, fiind in documentele timpului enumerati primii din lista parcalabilor.

La 23 iulie 1484 Cetatea Albaa fost impresurata de pe uscat si de pe mare de armata turca. De la 23 pana la 29 iulie otomanii au bombardat cetatea si au umplut santul cu pamant; de la 30 iulie pana la 4 august s-au dus lupte corp la corp; la 5 august s-au dus tratative, pe parcursul carora o parte a populatiei, parasind cetatea, a plecat in teritoriul ramas sub autoritatea Domului Moldovei, vestind ca cetatea a cazut; la 6-7 august luptele au continuat cu o inversunare si mai mare, pe parcurs fiind ucisi si cei «doi parcalabi vestiti ai cetatii». Asediul Cetatii Albe a durat 16 zile, lupte neintrerupte avand loc timp de 15 zile.

Baiazid al II-a «inconjura orasul de pe apa si uscat… Pregati arteleria si incepu a bate zidurile din mai multe parti in timp de mai multe zile, daramand din ziduri atat cat socotea ca oamenii vor putea intra destul de lesne. El porunci asaltul si coloanele sale intrara una dupa alta prin sparturile facute. Oamenii cei din nauntru isi facuse in ruinile zidurilor aparaturi foarte insemnate cu valuri si cu santuri foarte adanci, asa ca la intrarea turcilor prin ruptura indata se incaierara cu dansii si, impingandu-i inapoi cu mare virtute, se aparau cu sageti, securi, pari si pietre, luptandu-se cu atata inima, incat ranira si omorara un foarte mare numar de impresuratori, gonindu-i de multe ori afara.


Dar vrajmasii, avand ostire numeroasa, lesne se reinnoiau si, venind fara incetare cu puteri proaspete, nu dau loc de repaus la inconjurati. Baiazid, dorind sa scape cat va putea si oamenii, si locul hotari sa incerce daca nu va izbuti a-i aduce la supunere benevola». In caz contrar, «daca o vor face prin sila, vor da cetatea in prada si nu vor ierta nici varsta, nici sex si ca toti vor fi dati mortii
».
Relatare de italianul Cambini in notele sale de calatorie

Pe data de 22/23 August 1484, este emis - primul document legislativ referitor la Cetatea Alba sub dominatia otomana (firmanul lui Baiazid al II-lea).


Dupa relatarea cronicarului venetian Malipiero, 2 000 de baieti din randurile populatiei crestine de la Cetatea Alba au completat randurile viitorilor ieniceri.

In 1485 Stefan cel Mare a incearcat sa recapete Cetatea Alba, insa a esuat. Administratia otomana s-a rafuit crunt cu citadinii mai activi care au sustinut din interior atacul domnitorului.

(Sursa: Ion Chirtoaga, Targuri si cetati din sud-estul Moldovei (secolul al XV-lea – inceputul secolului al XIX-lea), Editura «Prut International», Chisinau, 2004)



Nota:

Cetatea Alba in prezent:
http://www.cahuleanu.blogspot.com/2011/07/cetatea-alba-istorie-n-paragina.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: