Plan rusesc pentru o alianţă de stânga. Miza – febra sărbătorilor

29 decembrie 2010

Republica Moldova se îndreaptă spre o guvernare de stânga. Anunţul despre constituirea alianţei pro-ruse ar putea fi făcut joi, înainte de Revelion, pentru ca febra sărbătorilor să tempereze eventualele reacţii sociale.

„Aceasta ar însemna alegeri parlamentare anticipate noi peste un an", susţin liderii partidelor liberale din Parlamentul de la Chişinău. Scenariul a fost plămădit la Moscova.
După constituirea grupurilor parlamentare, prima şedinţă a noului Parlament de la Chişinău, condusă de liderul comunist Vladimir Voronin, a fost întreruptă ieri până joi, la ora 16.00 din cauza lipsei unei majorităţi parlamentare. Vizibil emoţionat, cel care a solicitat pauza a fost preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov.
Jocul de replici dintre acesta şi preşedintele şedinţei Vladimir Voronin a părut cam fals:„Dumitru Diacov: - Colegii abia acum se simt deputaţi şi sigur că este nevoie de o pauză pentru a ne consulta, pentru a găsi o soluţie şi a crea această majoritate parlamentară de care este nevoie şi după care urmează să purcedem la alegerea organelor de lucru. De aceea, domnule preşedinte, a fost o zi grea, o zi importantă pentru dumneavoastră şi pentru noi... Rugăm să anunţaţi o pauză. Până când?... Dumneavoastră... Joi! Joi! Jo.... Joi!
Vladimir Voronin: - Care la joi?
Dumitru Diacov: - 16, da?
Vladimir Voronin: - Ora 16.00 sau 16 ianuarie, joi?
Dumitru Diacov: - 30 decembrie, ora 16.00.
Vladimir Voronin: - Onorat Parlament, se anunţă o pauză în şedinţele noastre până joi, 30 decembrie, ora 16.00. Mulţumesc. La revedere!".
Liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, susţine că alegerea zilei de joi, 30 decembrie, pentru continuarea şedinţei Parlamentului nu este întâmplătoare. El presupune că aceasta s-a făcut pentru a diminua, pe fonul sărbătorilor, reacţiile sociale ce ar putea apărea ca urmare a constituirii unei alianţe de stânga între PD şi comunişti.
Scenariu definitivat la Moscova
Potrivit unor surse care au solicitat anonimatul, scenariul ar fi fost definitivat la Moscova, „în cercuri foarte înalte" pe 16 şi 17 decembrie, iar la discuţii a participat şi controversatul om de afaceri din Republica Moldova, Vlad Plahotniuk, care de ieri este deputat PD. Apropo, tot Vlad Plahotniuk a fost primul care l-a întâlnit, la propriul hotel, pe 5 decembrie, pe şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin (http://www.publika.md/serghei-nariskin-s-a-intalnit-cu-vlad-plahotniuc--numarul-doi-pe-lista-pd_155041.html). După acea vizită-fulger, între Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor, au început negocierile misterioase şi rodnice pentru formarea coaliţiei pro-ruse. Analiştii politici vorbeau atunci despre nişte anagajamente şi promisiuni asumate în faţa emisarului rus de liderul PD, Marian Lupu.

Etapa a doua a planului este, potrivit surselor citate, atragerea voturilor liberale necesare pentru alegerea şefului statului. În acest sens se va miza pe atmosfera de beligeranţă dintre PL şi PLDM.
Prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a declarat că „o coaliţie între PD şi comunişti înseamnă alegeri parlamentare anticipate sigure în 2011”. Şi liderul PL, Mihai Ghimpu, a reconfirmat că deputaţii liberali nu vor vota niciodată un candidat la Preşedinţie propus de o alianţă de centru-stânga, „deoarece aceasta ar însemna readucerea lui Voronin la putere".
Unul din fruntaşii comunişti, deputatul Vadim Mişin, a declarat ieri că „Partidul Comuniştilor nici nu se gândeşte că va sta în următorii patru ani în opoziţie. Noi purtăm negocieri intense cu Partidul Democrat şi am ajuns deja la un acord de principiu în vederea creării unei alianţe”, a menţionat Vadim Mişin.
Începând de ieri, premierul în exerciţiu, liderul liberal-democrat Vlad Filat, este noul preşedinte interimar al Republicii Moldova! Potrivit Constituţiei, în cazul în care preşedintele Parlamentului nu a fost ales la prima şedinţă, fotoliul de şef al statului este ocupat de primul-ministru.
Autor: Vitalie Călugăreanu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: