Piatra comemorativă în memoria victimelor ocupației sovietice

28 iunie 2010
La Chisinau, in Piata Marii Adunari Nationale, in fata Guvernului, a fost dezvelita piatra comemorativa in memoria victimelor ocupatiei sovietice, transmite Agentia DECA-press. 

Acest simbol – un bloc de granit de circa doi metri – a fost dezvelit conform unui decret prezidential de saptamana trecuta prin care ziua de 28 iunie 1940 a fost declarata „zi a ocupatiei sovietice”. Pe blocul de granit este inscriptionat „In acest loc urmeaza sa fie amplasat un monument in memoria victimelor ocupatiei sovietice si ale regimului totalitar comunist”. 

Piatra a fost sfintita de un sobor de preoti, iar ceremonia a fost moderata de primarul Chisinaului – Dorin Chiortoaca, vicepresedinte al Partidului Liberal. Pe acest loc, urmeaza sa fie instalat un monument in memoria victimelor ocupatiei sovietice. 

La ceremonia de dezvelire a pietrei au fost prezenti oficiali moldoveni – deputati si ministri, o delegatie din Romania si oameni de cultura. 

Primarul Chirtoaca a declarat ca 28 iunie este o zi neagra pentru R. Moldova si aceasta ar trebui sa serveasca un prilej pentru unirea poporului, „pentru a putea merge cu demnitate, cu fruntea sus in Europa”. „Astazi, prin actiunea desfasura la initiativa lui Ghimpu, putem reda demnitate poporului, astfel incat durerea acumulata timp de 70 de ani sa poata fi tamaduita, iar rana sa fie tratata”, a declarat Dorin Chirtoaca. 

Presedintele interimar, Mihai Ghimpu (liderul Partidului Liberal) a deplans evenimentele de acum 70 de ani. „In aceasta zi a venit dictatura si moartea pentru mii de oameni gospodari basarabeni. De ce trebuie noi trebui e sa trecem peste tragedia noastra, iar calaii sa se mandreasca de ceea ce au facut”, a declarat Ghimpu. „Viitorul monument trebuie sa devina cel mai important simbol al moldovenilor”, a spus Ghimpu, afirmand ca „toate monumentele lui Lenin trebuie demolate”.

Vorbind despre o posibila interzicere a simbolurilor comuniste in Moldova, Ghimpu a declarat ca „nu e vorba de interzicerea partidului, ci despre interzicerea simbolurilor, deoarece nu poti sa umbli cu crucea la gat si cu satana in buzunar”.

Amintim ca la 24 iunie, presedintele interimar, spicherul Mihai Ghimpu a emis un decret, potrivit caruia 28 iunie 1940 a fost declarata „Zi a ocupatiei sovietice”. Decretul prevede ca in toate localitatile republicii vor fi coborate in berna drapelele de stat, organizate depuneri de flori la mormintele, monumentele si memorialele victimelor ocupatiei sovietice si ale regimului comunist totalitar. Decretul mai prevede ca Rusia, in calitatea sa de succesor de drept al Uniunii Sovietice, ar urma sa-si retraga „neconditionat, urgent si transparent trupele si armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova”.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: