Liceul român din Tighina riscă să fie închis din nou

15 aprilie 2010
"La 31 martie 2010, Centrul de Igienă şi Epidimiologie din or.Tighina, din ordinul autorităţilor separatiste, a înaintat o prescripţie prin care a înştiinţat că activitatea liceului cu predare în grafia latină din or.Bender, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun”, aflat sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale ar putea fi sistată după data de 15 aprilie 2010", se spune în declaraţia Asociaţiei Promo Lex. Motivul invocat constituie nerespectarea normelor sanitare. Pe lângă acestea, oficialii transnistreni au invocat şi necorespunderea curriculei şcolare cu cea din stânga Nistrului. La începutul lunii aprilie, acelaşi centrul de igienă şi epidemiologie din or.Bender, în comun cu serviciile de grăniceri din subordinea administraţiei regionale au interzis furnizarea produselor alimentare către liceu.
"Aceste acţiuni nu sunt altceva decât nişte acte de intimidare, represiune, discriminare precum şi continuare a încălcării grave a drepturilor şi libertăţilor fundamentale al omului", consideră reprezentanţii Promo Lex. Ei solicită Comisiei Unificate de Control să examineze acest subiect în regim de urgenta, iar autorităţilor din Tiraspol şi Bender sa oprească imediat persecutarea si hartuirea administraţiei Liceului.

În vara anului 2004, conducerea de la Tiraspol a avut tentativa de a sista ilegal activitatea a trei licee cu predare în grafia latină: Liceul din Tighina, din Tiraspol și din Râbniţa. Instituţiile au fost înconjurate de milițieni și funcționari, iar elevii, părinții şi profesorii au împiedicat accesul acestora în incinta școlii, asigurând prezenţa în şcoala 24 de ore din 24.

UNIMEDIA precizează că la 9 iunie 2009 au avut loc audieri publice la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului împotriva Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, ambele responsabile pentru situaţia drepturilor omului în regiunea transnistreana a RM, ca urmare a cererilor unor grupuri de elevi, părinti şi profesori din 3 licee din regiunea transnistreană cu predare în grafie latină: Liceul “Evrica” din Rîbniţa, Liceul “Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol cu sediul în satul Doroţcaia, r-l Dubăsari şi Liceul “Alexandru cel Bun” din mun.Bender. Până la momentul de faţă CEDO nu s-a expus pe marginea acestei cereri, iar problemele acestor instituţii nu au fost rezolvate si nici abordate serios de către Guvernele pârâte.

Sursa: UNIMEDIA

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: