România Mare și lupta pentru putere în Basarabia

25 martie 2010
In 1994 i-am trimis lui Mircea Snegur si am publicat o scrisoare deschisa, care mai are inca unele accente actuale, mai ales in contextul in care la Chisinau, puterea incepe sa se balbaie din nou in problemele nationale, inclusiv a introducerii limbii romane in Constitutie. Scrisoare deschisa Domnului Mircea Snegur si fratilor Basarabeni

Iesiti din bezna asupririi nationale, luptand pentru redesteptarea constiintei de Neam, fericiti de redescoperirea identitatii commune, fratii de dincolo si de dincoace de Prut au indraznit o clipa prea devreme sa spere.

Otraviti de invataturi straine poporului nostru, orbiti de raza de lumina a eliberarii, striviti de frica vecinului, conducatorii au decis altfel: pentru o clipa de putere, sacrificarea mileniilor de cultura si istorie nationala.

Si astfel, in aceasta lupta pentru putere, frate cu frate, fiu cu parinte, sate si orase, regiuni si parti din tara sunt dezbinate spre bucuria vrajmasilor.

Nu mai suntem romani, suntem intelectuali, mineri, securisti, agrarieni, regalisti, moldoveni de dincolo si de dincoace de Prut, nationalisti, liberali.

Nu ne mai amintim Unirea care a facut Romania Mare, acea Romanie cladita cu atata migala si perseverenta de adevaratii barbate politici ai tarii, care au stiut sa treaca peste micile si meschinele orgolii. Aceian-au fost nici ardeleni, nici basarabeni, nici munteni, ci au fost ROMANI.

Oare samanta de ura sadita din nou in sufletele basarabenilor va ajuta poporul nostru sa renasca?

Domnule Snegur, purtati numele unuia din marii Domnitori ai poporului nostru, numele lui Mircea cel Batran.

Parintii nu din admiratia pentru straini v-au dat un nume ROMANESC, ci din dragoste pentru acest popor, din speranta ascunsa ca numele va atrage in fiinta pruncului abia nascut, ceva din maretia si virtutile marelui Domnitor.

Intreaga Romanie a admirat lupta Basarabenilor pentru regasirea IDENTITATII nationale romanesti. Televiziunea din Bucuresti a transmis in direct acele momente inaltatoare ale regasirii Tricolorului si Imnului. Mii de romani plangeau de fericire la fiecare vot care consfintea acest act patriotic.

Domnule Snegur, frati basarabeni nu distrugeti ceeace a insemnat Reinvierea Romaneasca. “Podurile de flori” peste Prut au fost niste vise?

Colectele pentru mii de carti si de Abecedare facute de pruncii nostri pentru fratii lor napastuiti care abia atunci descifrau primele litere latine, au fost niste iluzii?

Tendintele imperialiste, nu va nelinistesc?

Oare Unirea va adduce hoarde de “romani” peste Basarabia si o vor ingenunchia si o vor obliga sa scrie si sa vorbeasca alta limba decat a stramosilor?

Oare Unirea va impiedica basarabenii sa vina sa se inchine la mormantul lui Stefan cel Mare si la mormantul lui Eminescu?

Oare Unirea ii va impiedica pe basarabeni sa-si invete Istoria la Putna, si la Cetatea Neamtului, si la Bojdeuca lui Creanga? Invatati-i sa planga de dor.

Chemati-i pe fratii de dincolo de Prut sa vada Cetatile de aparare ale lui Stefan de la Nistru. Oare de cine se apara Stefan, ACOLO si nu pe Prut?

Il mai considerati pe Eminescu poet national? Transmiteti- i “Doina” odata pe zi pe posturile de radio si de televiziune si veti avea raspunsul.

Unde se afla Cetatea Alba, mostenirea lui Stefan cel Mare lasata pe pamantul Basarabiei?

Ce a adus Rasaritul, Romaniei decat amenintare, navalire, subjugare, deportare, communism salbatic si ucigas?

Unde se afla 40 la suta din basarabeni? Cautati-le mormintele in Siberia.

S-a terminat cu crimele impotriva populatiei romanesti?
Aveti raspunsul la Tiraspol unde sub protectia armatei imperiale genocidul continua fara rusine.

Un guvern care accepta pe propriul teritoriu batjocorirea propriilor compatrioti de catre “aliati” este un guvern marioneta, un guvern colaborationist.

Ilie Ilascu este compatriotul dumneavoastra si se gaseste pe teritoriul Basarabiei pe care o guvernati. Domnule Mircea Snegur, cinstiti numele pe care-l purtati, ca frate roman va cer sa faceti totul pentru eliberarea lui Ilie Ilascu. Nu transformati un Erou intr-un Martir, ar fi un act nedemn de Istoria Neamului.

Frati basarabeni, asa cum ati luptat pentru Limba si Tricolor, luptati si pentru viata eroului Roman, Ilie Ilascu. Idealul lui de a trai intr-o Romanie Mare, trebuie sa se implineasca.

In locul a doua mici provincii uitate intr-o margine de Europa, trebuie sa devenim acel stat puternic cu peste 30 milioane de romani, o stanca la poalele careia sa se opreasca privirile hulpave din Est sau din Vest.

Sa ne ajute Dumnezeu!

Mircea Popescu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: