Grigore Vieru citit şi de italieni

22 februarie 2010
"Făgăduindu-mă iubirii - Orfeo rinasce nell"amore" de Grigore Vieru

14 februarie, o zi fermecătoare sărbătorită în întreaga lume de toţi îndrăgostiţii şi de cei ce cred în acest minunat sentiment.Pentru poporul român această zi mai are o semnificaţie importantă, şi anume ziua în care s-a născut marele şi iubitul nostru poet Grigore Vieru. Dacă ar fi fost în viaţă ar fi împlinit 75 de ani.Anume în această zi la Venezia, chiar în toiul carnavalului, a avut loc inaugurarea cărţii sale "Făgăduindu-mă iubirii" - "Orfeo rinasce nell"amore" tradusă în limba italiană de către Olga Irimciuc şi tipărită de Graphe.it Edizioni.Publicarea fiind realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Bucureşti.Cartea cuprinde 254 pagini în care găsim 99 creaţii ale scriitorului.
Manifestarea a fost organizată de Institutul Român de Cercetare şi Cultură Umanistă din Venezia în colaborare cu Asociaţia de Promovare Socială Italia-Moldova Onlus din Besozzo(VA).Gazda acestei sărbători a fost librăria Mondadori, situată în piaţa San Marco, Venezia.Au venit persoane de la Torino, Pavia, Roma,pînă chiar şi din Anglia .Surpriza evenimentului a fost prezenţa d-nei Raisa Vieru precut şi a academicianului Mihai Dolgan.
Primul cuvânt i sa acordat d-nei Monica Joiţa, director interimar al Institutului român din Venezia urmată de traducătoarea cărţii Olga Irimciuc care s-a oprit la câteva poezii.Spectatorii au avut ocazia să asculte câteva audiţii cu vocea lui Grigore Vieru înregistrate pe un CD adus de soţia poetului. Calde cuvinte şi din partea scriitorului român Cristian Teodorescu care a declarat că Vieru a fost un mit, reuşind să tragă după sine un întreg popor iar Mihai Dolgan la asemuit pe Vieru cu Dante Aligheri.Academicianul ne-a vorbit despre lupta scriitorului pentru unificarea poporului român,despre semnificaţia operei vierene. Scriitoarea basarabeană Eugenia Bulat a vorbit cu un entuziasm încât a reuşit să emoţioneze atât publicul român cît şi cel italian.D-na Bulat ne-a redat modul în care poetul a scos în relief figura maternă ca simbol al eternităţii.
"Uşoară, maică, uşoară,
C-ai putea să mergi călcând
Pe seminţele ce zboară
Între ceruri şi pământ."
La încheiere am ascultat cântece pe textele scrise de Grigore Vieru. Poetul susţinea că un cântec poate ridica în picioare un întreg popor, ne comunică d-na Raisa Vieru.Cei prezenţi au avut ocazia să primească autograful d-nei Vieru pe coperta noii cărţi.A stat alături de noi spunându-ne că în această seară El a fost împreună cu noi, ne-a ascultat pe fiecare în parte, ne-a privit în ochi.În aceste extraordinare clipe scriitorul nostru îndrăgit a înviat, el va rămâne mereu viu în sufletele noastre, cuvintele sale ne vor fi alinare iar chipul său icoana.
" Ştiu: cândva, la miez de noapte,
Ori la răsărit de Soare,
Stinge-mi-s-or ochii mie
Tot deasupra cărţii Sale."
Chicu Oleg, foto de autor

2 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Bravo fratilor pentru ceea ce faceti si pentru ca pastrati cultura si demnitatea de basarabean chiar daca sunteti departe de casa ! Tot respectul !

Igor Caraman spunea...

Bravo, totusi chiar departe de casa se tin impreuna si nu uita de Moldova noastra !

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: