Moldova este în plină criză economică, politică şi constituţională

30 ianuarie 2010
Pentru a rezolva problema alegerii preşedintelui R. Moldova, cel mai probabil, va fi schimbată procedura de alegere a şefului statului, deoarece modelul actual s-a dovedit a fi ineficient, a declarat analistul politic Vitali Andrievski într-un interviu acordat portalulului rusesc segodnia.ru. „Dilema constă în faptul care variantă va fi aleasă. Sunt câteva variante. Prima – preşedintele să fie ales de popor. Această variantă este susţinută de 70 la sută din populaţia R. Moldova, dar nu este agreată de unele partide. Principala cauză – se tem că partidul care va avea preşedintele ţării va deveni prea puternic, iar Parlamentul nu va avea aceeaşi influenţă”, a declarat Andrievski.


„Mai există o variantă - micşorarea numărului de voturi pentru alegerea preşedintelui ţării. Acum pentru alegerea acestuia sunt necesare 61 de voturi, dar guvernanţii vor să fie ales cu doar 52 de voturi. Dacă chestiunea privind alegerea preşedintelui de către Parlament cu 52 de voturi va fi supusă la referendum, atunci ea are şanse să nu treacă. Această idee nu este agreată de popor”, crede Andrievski.

„Există şansa ca deputaţii să ajungă la un consens pe această temă în Parlament. Dar pentru aceasta, AIE trebuie să găsească limbă comună cu PCRM. Cred că va fi greu de ajuns la un aşa compromis între AIE şi PCRM. Urmează să aibă loc alegerile anticipate, iar comuniştii nu au voie să ajungă la un compromis cu liberalii. Acest lucru nu face bine imaginii PCRM. Comuniştii înţeleg prea bine acest lucru şi vor lupta până la urmă, fără a intra în jocul liberalilor. Este posibil că o aşa decizie va fi luată doar după alegerile anticipate. Probabil o să fie găsit un candidat la postul de preşedinte, pentru care în Parlamentul nou creat să voteze şi cei de la guvernare, dar şi opoziţia. Dar în general este greu de presupus aşa ceva” a mai adăugat Andrievski, care consideră că „Moldova este în criză economică, politică şi constituţională, iar luminiţa de la capătul tunelului nu se vede”.

Elena Deleanu
Sursa: HotNews.md

2 comentarii:

Igor Caraman spunea...

Nu stiu daca e noutate articolul asta !

Dragoș Galbur spunea...

Nu e o noutate, e o readucere aminte !

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: