20 de ani de la Revoluţia din 17 decembrie 1989 din Timişoara

18 decembrie 2009
In urma cu 20 de ani, la Timisoara au murit aproximativ 100 de persoane. 73 de oameni au fost rapusi in perioada 16-22 decembrie 1989, iar dupa 22 decembrie, au murit 20 de persoane. Joi, sute de timisoreni au participat la o slujba de pomenire in memoria revolutionarilor cazuti in 1989. Revolutionarii, administratia centrala, locala si cea judeteana, dar si mai multe organizatii neguvernamentale din Timisoara au depus coroane si jerbe de flori la monumentul din Cimitirul Eroilor.

“Locuitorii din Timisoara au fost primii care s-au revoltat impotriva lui Nicolae Ceausescu: acesta este locul unde romanii s-au unit, pentru a-l apara pe pastorul disident de etnie maghiara, care fusese amenintat de regim cu relocarea fortata”, scrie Associated Press, intr-un material dedicat Revolutiei din 1989. “A doua zi, politia si armata au inceput sa traga in protestatari. Era inceputul luptei care s-a extins apoi in Bucuresti, ducand la caderea regimului Ceausescu si a erei de foamete si represiune. 118 oameni au fost ucisi in Timisoara”.

Subiectul este abordat si de Agentia France Presse. “Romania este joi in doliu, in memoria primilor morti ai revolutiei”, noteaza jurnalistii francezi. “Pe data de 17 decembrie, armata, sub ordinul dictatorului Nicolae Ceausescu, a deschis focul asupra manifestantilor care iesisera pe strazile Timisoarei de pe 15 decembrie 1989. Represiunea s-a soldat cu zeci de morti”, scrie AFP. “Dupa Timisoara, protestele s-au extins si in Bucuresti, incepand cu 21 decembrie. Pe 22, dictatorul Nicolae Ceausescu si sotia sa Elena au fugit, pentru ca pe 25 sa fie capturati, judecati rapid si executati. Romania este singura tara unde caderea regimului comunist a fost marcata de violenta. 1.104 persoane au fost ucise, iar 3.552 ranite”, incheie agentia franceza de presa.


4 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Dumnezeu sa-i odihneasca in pace !

STASS spunea...

Şi oare toţi cei ce l-au votat pe Geoană,au uitat de '89?

Daniel Moscalenco spunea...

Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe toti eroiii revolutiei.

Andrei Cebotari spunea...

NOI NU UITĂM!!!
Să le fie ţărâna uşoară.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: