BASARABIA, COMUNISMUL SI DEMOCRATIA

28 octombrie 2009
A declara astazi ca BASARABIA va merge pe calea civilizatiei europene fara o reforma morala fundamentala este o utopie. Dar reforma morala a Basarabiei nu este posibila fara decolonizarea si decomunizarea ei. De colonizarea si comunizarea Basarabiei este direct responsabila Europa occidentala, mai exact unele cancelarii europene. Cum de s-a intimplat ca ea a fost rapita in 1812 de Rusia tarista, iar in 1940 anexata la Uniunea Sovietică? De ce s-a permis ca această parte a poporului român să fie incorporată în lumea slavă a barbariei şi a fărădelegii.
Cine a permis holocaustul ţarist, apoi cel sovietic, comunist, holocaustul roşu. Fantoma ţarismului şi a comunismului mai bântuie şi astăzi in Basarabia. Când te uiţi astăzi la Basarabia vezi acea fiinţă care a fost ţinută două secole într-un lagăr de concentrare terorizata si indurind de foame.
Oare poate uita Basarabia acel genocid etnico-cultural care a început sub regimul ţarist ce a promovat o politică masivă de colonizare a ţinutului cu ruşi, ucraineni, bulgari, găgăuzi, nemţi etc. În 1834 românii reprezentau 86% din populaţie, în 1862, 66,4%, în 1871, 67,4%, iar în 1897, ca rezultat al politicii de rusificare, doar 47,6% dintre locuitori, în comparaţie cu 19,6% ruteni şi ucrainieni, 8,2% ruşi şi 11,8% evrei, unde învăţământul era organizat după legislaţia ţaristă şi avea scopul de a implimenta o politică de rusificare şi deznaţionalizare. Nivelul ştiinţei de carte în rândurile populaţiei româneşti era foarte scăzut. Conform recensământului din 1897 doar 10,5% dintre bărbaţi şi 1,7% dintre femei aveau carte. Astfel românii ocupau penultimul loc în gubernie printre etnii, lăsându-i în urmă numai pe ţigani la capitolul ştiinţă de carte. Întrebuinţarea limbii române în învăţământ, fiind exclusă din instituţiile statului, din învăţământ şi biserică . O parte dintre intelectualii din şcoli şi preoţii din biserică, ameninţaţi şi prigoniţi, pentru a fi continuat să menţină limba română şi să promoveze tradiţiile şi cultura strămoşească.. Au fost arse cărţile de cult în limba română, reduse numărul parohiilor, daţi afară mulţi preoţi români, registrele de la biserici fiind scrise în ruseşte, precum şi actele stării civile. Politica de rusificare a devenit foarte cruntă mai ales după ce a fost constituit statul român modern, ca urmare a Unirii Principatelor Române din 1859. S-au înteţit persecuţiile împotriva acelora care cereau dreptate naţională, iniţiau revendicări, protestau. Umiliţi peste măsură şi batjocoriţi de către demnitarii ţarişti, basarabenii au luat calea bejeniei fugind masiv în Moldova din dreapta Prutului.
Oare poate uita Basarabia Marea ei tragedie care a început anume în Rusia ţaristă , când a fost plămădită fatidica teorie a moldovenismului antiromânesc, forma cea mai perfidă pe care au aplicat-o despre cele două naţiuni diferite – română şi moldovenească şi despre cele două limbi diferite.autorităţile ţariste, încercând, prin crearea unei „noi identităţi”, să-i convingă pe românii dintre Prut şi Bug că sunt un alt „popor” decât românii din dreapta Prutului şi în aşa fel sa stapânească aceste pamânturi româneşti, implantând o gândire slavă.
Va putea oare uita Basarabia groaznicul genocid sovietic, eliminarea fizică a populaţiei româneşti din Basarabia. Putem constata pe baza datelor prezentatate de politicianul Gheorghe Gimpu, că în Basarabia „regimul comunist de ocupaţie a exterminat circa 730000 de cetăţeni (circa 1/3 din populaţie), iar 330000 au suferit de pe urma represiunilor sovietice, inclusiv: 270000 de persoane deportate în Siberia, 44160 de condamnaţi pentru opunere de rezistenţa faţă de măsurile guvernului, 200000-500000 de cetăţeni omorâţi prin înfometare în anii 1946 — 1947, 8410 cetăţeni împuşcaţi, 35158 băgaţi în puşcării şi în lagăre de exterminare, 700 de deţinuţi politici (judecaţi şi condamnaţi după moartea lui Stalin). Regimul comunist a comis acte de deznaţionalizare, de rusificare şi asimilare, de strămutare şi de exterminare a populaţiei româneşti… a distrus cultura spirituală şi materială a Basarabiei — circa 200 de biserici, 22 de mănăstiri, peste 300 de cimitire, a distrus monumente de artă şi cultură, a ars cărţi de literatură naţională şi creştină…”.
Posturile în structurile politice, academice şi în partidul comunist sunt ocupate de neromâni, doar numai 14% din şefii din sistemul politic al RSSM erau de etnie română în 1946.
Poate oare ierta Basarabia etnocidul săvârşit de dictatorul Stalin împotriva poporului român. . Nimeni nu era ucis in URSS pentru ca-si spuneau lituanean, gruzin, estonian sau armean. Romanii insa erau ucisi ca sa nu-si mai zica romani. Pana si popoarele deportate in masa, precum tatarii ori cecenii, nu erau exterminati pentru faptul ca se numeau tatari sau ceceni, ci deoarece Stalin i-a invinuit de asa-zisa colaborare cu Hitler. Cum pot fi calificate aceste crime ale lui Stalin savirsite in fata lumii intregi , in fata celor atotputernici ai timpului: Winston Churchill si Franklin Roosevelt, care, fireste, stiau de existenta genocidului comunist, de o cruzime mai mare decat cel nazist, dar taceau? Cum se poate califica aceasta aprobare tacita a expansiunii imperiului comunist ce a luat sub stapinire o mare parte din Europa Centrala si Asia, si i s-a dat astfel si posibilitatea sa comita crime inca si mai grave impotriva umanitatii?
Daca Naluca comunismului se va retrage din Europa, in schimb naluca comunismului si a colonialismului in Basarabia mai umbla inca. A avut loc in Basarabia decomunizarea si decolonizarea ei ? Ce pot insemna monumentele lui V. I. Lenin, secera şi ciocanul de pe frontispiciile de pe clădiri, drapelele şi stelele roşii încă prezente în Basarabia? De ce victimele şi urmaşii victimelor regimului sovietic nu au fost despăgubite până în prezent inca ?
.Ne proclamăm independenţi, dar tancurile cu care au venit cotropitorii mai stau încă pe piedestal în unele oraşe. Mai sunt şi alţi “eroi sovietici”, care ne întristează privirea când îi vedem în diferite scuaruri.. Ce vrea să ne demonstreze prezenţa acestor monumente ? Că independenţa a fost declarată, însă simbolurile unei ideologii străine mai stau inca în capul mesei!
Ţara, în care limba de stat se află la rang de cenusareasa, iar zeii nu se cinstesc aşa cum ar fi trebuit sa fie si cartea natională marginalizata, este o ţara cladita pe principii de vasalitate, o tara în care poporul bastinas nu e stapan la dansul acasa.
Iata ca din 1991 de cand Basarabia si-a declarat independenta, metropola, Moscova continua s-o trateze ca pe o colonie, s-o pazeasca sa nu se apropie de Patria-mama, Romania si de structurile euroatlantice. Hotarul de la Prut mai este frontiera dintre Romania si CSI.
Este Basarabia astazi o tara libera ? Cert este faptul ca democratiile occidentale care lupta cu atata indarjire pe tot globul impotriva colonialismului ar trebui sa promoveze aceeasi lupta pentru decolonizarea Basarabiei, teritoriu istoric european. Basarabia mai continua a fi o victima a colonialismului rus, numita astazi R. Moldova. Unde sunt fostele judeţe româneşti Hotin, Cetatea Albă şi Ismail desprinse de Basarabia şi incluse în RSS Ucraineană, nordul Bucovinei? Unde e Transnistria care a devenit ulterior teritoriul R. Moldova? Cum se poate numi acest exod de un milion de cetateni in ultimii 20 ani care au luat calea bejeniei in toata lumea? Iata un model clasic de genocid!
Basarabia astazi are o singura cale, cea a decolonizarii si a decomunizarii. In Basarabia insa nu va fi posibila o decolonizare si decomunizare fara o reforma morala fundamentala , fara a fi adoptate legile decolonizarii, a decomunizarii si a unor acorduri internationale de o impotanta majora:
1) Iesirea din CSI si luarea sub control a frontierei R. Moldova de fortele nationale.
2) Semnarea unui parteneriat special cu Uniunea Europeana, SUA care sa repare nedreptatea istorica comisa de Franklin Roosevelt, Winston Churchill si Iosif Stalin la Ialta, semnarea unui parteneriat special cu Romania.
3). Legea privind cercetarea de catre Justitie a crimelor istorice, a holocaustului tarist si comunist, savirsite de Imperiul Tarist si URSS in vederea discutarii problemei Basarabiei, inclusiv actuala problema a Transnistriei, in cadrul unei conferinte internationale ONU.
4) Inerzicerea comunismului, pentru ca in urma guvernarii dictatoriale comuniste au fost ucisi, deportati sute de mii de basarabeni, iar la 7 aprilie 2009 au fost torturati sute de persoane, au fost ucisi zeci de milioane de oameni doar in U.R.S.S., ne mai vorbind de China si Asia de Sud-Est.
5) Legea lustratiei si deconspirarea dosarelor KGB in Republica Moldova privind interzicerea la ocuparea functiilor si demnitatilor publice de catre persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist, a agentilor KGB sovietici.
6) Legea privind anularea sentintelor de condamnare politica emise de justitia comunista intre anii 1940–2009;
7) Legea dreptatii fata de luptatorii anticomunisti, fata de fostii detinuti politici, a persoanelor deportate cu o majorare semnificativa a pensiilor acestora si acordarea de gratuitati si restituirea averilor persoanelor deportate;
8). Legea cu privire la reducerea la minimum a pensiilor responsabililor pentru politicile totalitare comuniste: fosti activisti comunisti de frunte, fosti conducatori ai Securitatii, fosti conducatori ai Ministerului de Interne, Procuraturii si ai „Justitiei” comuniste.
9). Legea desecretizarii si deschiderii arhivelor comuniste si postcomuniste; garantarea accesului liber si neingradit la aceste arhive; publicarea pe internet a arhivelor; trecerea Arhivelor Nationale in subordinea Ministerului Culturii.
10. Legea impotriva distrugerii, manipularii, falsificarii, ascunderii sau sustragerii de documente din arhivele comuniste si postcomuniste; urmarirea penala a faptuitorilor, restituirea arhivelor confiscate abuziv (arhivele cultelor religioase s.a.).
11. Prezentarea adevarului istoric in manualele de istorie, astfel incat copiii sa poata invata si sa fie avertizati cu privire la comunism si la crimele sale in acelasi mod in care sunt invatati sa priveasca crimele nazismului.
12. Legea pentru instituirea Zilei Memoriei Victimelor Comunismului, Zilei Memoriei protestului anticomunist din 7 aprilie 2009 si victimelor sale, pentru construirea in fata Parlamentului R. Moldova a Monumentului Victimelor Comunismului.
13. Legea cercetarii in Justitie a privatizarilor facute de oligarhia comunista care a acaparat puterea economica in R.Moldova si confiscarea de catre stat a averilor dobandite prin frauda in R.Moldova postcomunista, si reprivatizarea acestora in beneficiul exclusiv al poporului.
14. Organizarea unei conferinte internationale pe tema crimelor comise de regimul totalitar comunist in Basarabia, cu participarea unor reprezentanti ai guvernelor, alaturi de parlamentari, profesori, experti si delegati din partea ONG-urilor, urmand ca rezultatele sa fie facute cunoscute la nivel mondial.
In contextul aderării la Uniunea Europeană, trebuie sa putem privi cu demnitate si sa putem demonstra că suntem o ţară cu o conştiinţa colectivă eliberată de dogmele ideologiei comuniste, o societate ce garanteaza democratia şi supremaţia legii. Democratia nu trebuie sa tolereze atitudini si ideologii autoritare si totalitare, nu doar de dreapta, ca fascismul interzis, dar si comunismul.
Trebuie sa facem asta in numele viitorului nostru demn si democratic european, deoarece societatile care isi neglijeaza istoria nu au viitor, pentru ca o constiinta incarcata de trecutul comunist este o povara grea pentru viitorul Basarabiei si al copiilor nostri, deoarece sutele de mii de victime ale comunismului si famiiile lor sunt indreptatite sa se bucure de dreptate, de recunoastere a suferintelor lor in acelasi mod in care victimele nazismului au fost recunoscute moral si politic.Viitorul Basarabiei depinde de decolonizarea si de decomunizarea ei reala.
E timpul sa stim ca suntem o Basarabie demna. Exista o Basarabie frumoasă, care are o curatenie morala şi eliberata de comunism. Exista o Basarabie a noastră, in care merită sa trăim şi din care sa nu emigram . . . trebuie doar să credem în ea şi să nu incetam sa luptam pentru acest ideal, pentru o Basarabie romaneasca, pentru o Basarabie in hotarele Patriei-Mama, Romania.

MIHAI CIUBOTARU

2 comentarii:

Igor spunea...

Daca sincer pina astazi nu prea-mi dau seama ce-i in Basarabia, comunism sau democratie...

Dragoș Galbur spunea...

hmmm, eu as zice ca ambele doctrine sunt aceleasi doar ca denumirea-i alta.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: