Tezaurul Băncii Naţionale a României

21 septembrie 2009

În şedinţa Consiliului de Miniştri din 12 septembrie 1916 s-a aprobat transportarea în Rusia a tezaurului Băncii Naţionale, pentru a-l feri de eventuala capturare de către Puterile Centrale. Pe baza convenţiei ruso-române din 14/27 decembrie 1916 a fost evacuat stocul metalic al B.N.R., în valoare de 314.580.456,86 lei aur efectiv şi bijuteriile reginei, evaluate la 7.000.000 lei aur. La sfârşitul lui iulie 1917 a fost trimis la Moscova un al doilea transport conţinând bunuri ale B.N.R. (aproximativ 575.000 lei aur efectiv din stocul metalic, arhiva Băncii - 500.000 lei aur, aproape 1.600.000.000 lei aur - titluri, efecte, depozite şi alte valori din proprietatea Băncii) şi 7.500.000.000 lei aur, reprezentând numeroase bijuterii, tablouri şi alte diferite depuneri făcute Casei de Depuneri de particulari, instituţii publice şi private. Adunând cele două transporturi, rezultă suma totală de 9.416.417.177,83 lei aur. Adevărata valoare este greu de estimat, deoarece era vorba de documente de arhivă, manuscrise, cărţi rare, piese de muzeu, tablouri din Pinoteca Statului, din muzee şi colecţii particulare, care nu pot fi practic evaluate. Guvernul rus se obligă să-l păstreze şi să-l înapoieze României, obligaţie de care nu va ţine cont Puterea Sovietică. Blocarea tezaurului ţării a zguduit edificiul financiar naţional, îngreunând serios amplul proces de redresare a economiei naţionale. S-a apreciat mai târziu că stocul metalic al B.N.R. evaluat ar fi fost suficient pentru a realiza stabilitatea monetară din 1929, fără a apela la finanţare străină. În anii 1935 şi 1956 au fost expediate în România numai câteva titluri de proprietate, documente din arhive, valori istorice, de artă aplicată, decorativă şi plastică.
P.S. După căderea comunismului în România, preşedintele Româmiei, Ion Iliescu, l-a trimis la Moscova, în vara anului 1994, pe ambasadorul Traian Chebeleu, cu sarcina de a solicita Kremlinului "găsirea unei soluţii de rezolvare a problemei Tezaurului României". Noua conducere de la Kremlin a preluat scrisoarea oficială a Administraţiei Prezidenţiale de la Bucureşti şi a răspuns că "pentru Rusia, aşa zisa problemă a Tezaurului românesc depozitat la Moscova nu mai există".

6 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

E un tezaur pe cit de scump, pe atit de suferind, si dureros, si cu cit doare mai tare cu atit e mai pretios. Rusii mereu s-au stiut a fi niste tilhari si niste jidani, care n-au facut decit sa estorcheze sa se extinda si sa distruga in fine. Cred ca cazul cu Tezaurul romanesc trebuie judecat a Haaga p-u ca doar acolo se mai poate de-i invins pe rusi.

Tiberiu spunea...

da, ne tot sta ca o piatra pe inima acest tezaur furat, dar cred ca meritam s-o purtam viata intreaga.

Dragoș Galbur spunea...

apropo, felicitari Lenuta cu primul articol postat pe site, iti doresc cite mai mute in continuare...

Elena Song spunea...

Da, sigur este o tema existentiala pt noi toti,a fost o fapta miseleasca, care a stopat dezvoltarea tarii pt zeci de ani...ceea ce se resimte ca un ecou si in prezent...
P.S. OMG, chiar tot intram periodic pe site sa vad daca ati lasat ceva comentarii, so thank's a lot Dragoş pt posibilitatea de a posta articolul asta,deci, sper ca va placut...

Dragoș Galbur spunea...

As zice eu ca a stopat pe multi multi ani nu doar dezvoltarea si prosperarea Romaniei, ci si a Basarabiei, evident !

Elena Song spunea...

La sigur...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: