Viza de aur

19 iunie 2009
Numărul moldovenilor care vor să viziteze România a scăzut dramatic după ce Consulatul român de la Chişinău cere tuturor solicitanţilor de viză românească să prezinte dovada că deţin un cont bancar cu minimum 500 de euro. Noua prevedere a provocat mânia - dar şi decepţia - a mii de moldoveni care vor să-şi viziteze rudele de peste Prut. În timp ce ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, spune că informaţia este „total falsă”, Consulatul continuă să ceară dovada deţinerii contului. Oamenii însă se plâng că nu au de unde să ia peste noapte aceşti bani, când salariile lor abia de ajung la 150 de euro, iar pensiile sunt sub 50 de euro…

Valentina Tighineanu, în vârstă de 61 de ani, are o fiică stabilită la Iaşi. Timp de doi ani femeia a obţinut viză prezentând doar o invitaţie autentificată la notar, prin care fiica se angaja să acopere toate cheltuielile pe durata aflării ei în România. Femeia este foarte mândră de fata ei, care a învăţat medicină în capitala Moldovei istorice şi a devenit un medic-psihiatru cunoscut la Iaşi. Marţi a fost la Consulatul de la Chişinău să-şi prelungească viza anuală, dar s-a întors acasă plângând. Ne povesteşte că nu ştie de unde să ia atâta bănet. „Să admitem că împrumut de la cineva ca să-mi fac cont în bancă. Dar nu sunt sigură că peste câteva zile îi voi putea scoate pentru a-i întoarce. Ştim că băncile au anumite probleme acum pe timp de criză”, spune femeia. „În anii ’70 am fost exmatriculată de la universitate din cauza convingerilor mele. De aceea m-am bucurat foarte mult când fiica a decis să rămână acolo, în felul acesta visul meu din tinereţe, de a fi mai aproape de Ţară, se împlinea”, zice Valentina Tighineanu. Femeia mai spune că nu înţelege de ce ministrul român declară una, iar situaţia de la Consulat e cu totul alta.

Şi Andrei Bass, din Chişinău, trece prin probleme similare. Ca şi Valentina, el este pensionar, cu tocmai 570 lei (aproximativ 37 euro pe lună). Are rude apropiate în Canada, unde trebuie să meargă în scurt timp în vizită. Şi-a făcut programare la Ambasada Canadei la Bucureşti, dar nu poate merge, întrucât îi trebuie viză pentru a intra în România. „Am invitaţie pentru interviu, dar nu am de unde să iau banii ăştia. Nu înţeleg de ce a mai ieşit Diaconescu cu dezminţirea, spune el revoltat. Nu ştiu ce să fac acum. Aşteptăm să se întâmple ceva…”. Ca Andrei Bass şi Valentina Tighineanu sunt, zilnic, sute de persoane în faţa Consulatului român la Chişinău…

Totodată, se pare că moldovenii au renunţat definitiv să mai meargă în România pentru turism. Nicolae Platon, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din RM, este la fel de revoltat ca şi basarabenii care vor să-şi viziteze rudele de peste Prut. A încercat în fel şi chip să vorbească cu funcţionarii consulari, dar fără rezultat. „Pentru ca doi maturi să aleagă România ca destinaţie trebuie să aibă pe cont 1000 de euro, în plus, trebuie să plătească pachetul turistic. Nu văd care e logica. România a devenit foarte costisitoare”, a menţionat Platon. Totodată, el zice că argumentele precum că România aplică aceste prevederi întrucât se pregăteşte să adere la Spaţiul Schengen nu sunt argumentate. „Şi Bulgaria se pregăteşte să adere la Schengen, dar Consulatul ei nu cere asemenea sume. Aşa cum Consulatul bulgar nu cere prezenţa persoanei pentru care solicităm viza”, a mai spus Platon.

Menţionăm că, în mare parte, moldovenii sunt turişti în România pe cont propriu. Ei obţin vize cu intrări multiple şi nu apar în datele statistice ca turişti. Conform unor date, anual vizitează România în jur de 1,5 mln. basarabeni, inclusiv elevi şi studenţi. Contactat de noi, Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al MAE de la Bucureşti, a spus că obligativitatea prezentării documentelor care atestă existenţa mijloacelor financiare atât la solicitarea vizei, cât şi la intrarea în România, este în vigoare de acum un an, dar a început să fie aplicată abia acum. „Subliniem că este vorba de aplicarea normelor europene în vigoare, ca orice alt stat membru al UE”, a adăugat el. Totodată, MAE precizează că unei persoane care are viza aplicată în paşaport, dar care la frontieră nu poate face dovada existenţei mijloacelor de întreţinere menţionate, poliţia de frontieră îi poate refuza intrarea în ţară. Şerbănescu însă nu a spus niciun cuvânt despre declaraţiile anterioare ale ministrului.

sursa: ziarul Timpul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: